jäsenkirje 4.12.

Jäsenkirje 6.9.2019

Jäsenkirje 20.8.2019

klikkaa

 

1.8. EY

Savonlinnassa 21.7.2020 Carmen!

Carmen

on Georges Bizet’n säveltämä ooppera vuodelta 1875. Oopperan libretto perustuu Prosper Mériméen samannimiseen novelliin.

Vaikka vastaanotto oli aluksi ristiriitainen, Carmenista on tullut yksi suosituimmista oopperoista.

Bizet kuoli kolme kuukautta oopperan ensiesityksen jälkeen, eikä hän siten ehtinyt nähdä teoksensa menestystä sen koko laajuudessa. Vuoden 1875 aikana Carmen esitettiin Pariisissa kaikkiaan 37 kertaa. Vuoden 1878 aikana se esitettiin muun muassa Bordeaux’ssa, Marseillessa ja Lyonissa sekä Ranskan ulkopuolella Napolissa, Firenzessä, Pietarissa, Hannoverissa ja New Yorkissa. Venäläinen säveltäjä Pjotr Tšaikovski kuuli Carmenin ensimmäisen kerran vuonna 1880 ja ennusti sen olevan kymmenen vuoden kuluttua maailman suosituin ooppera. Suomessa Carmen esitettiin ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 1889, suomeksi käännettynä vuonna 1912.

Carmen on kiihkeä ja kesytön. Se on vapaan naisen lakeja tottelematonta rakkautta, polttavaa intohimoa, mustasukkaisuutta ja kohtalonuskoa. Syvemmälle porautuessa maailman suosituimmasta oopperasta löytyy lisää kerroksia: Ehkä Carmenin levottomuutta lietsoo perustavaa laatua oleva tarve kuulua johonkin – ja jollekin.

Musiikinjohto Stephan Zilias, ohjaus Marianne Mörck

Nimiroolissa leiskuu sveitsiläissyntyinen kilpailuvoittaja, huikeassa nousussa oleva Ève-Maud Hubeaux. Carmenin vastavoima Don José on ilmiömäinen Amadi Lagha, sama tenori, jonka yleisö taputti laulamaan aariansa peräti kahdesti Turandotissa kesällä 2018.

Tervetuloa oopperamatkallemme!

Olemme varanneet 40 paikkaa tiistain 21.7. esitykseen. Paikat ovat riveillä 21-22 vasemmalla.

Vapaana on tällä hetkellä (1.8.) 22 paikkaa, myös Orkesterin ystävät ovat tervetulleita mukaan.

Matkan hinta on 195 euroa sisältäen pääsyliput, bussimatkan ja paluumatkan evään, lounas maksetaan erikseen omakustannushintaan.

Pyydän vielä vahvistamaan varauksenne 10.1.2020 maksamalla ennakkomaksun 30 euroa, jota ei palauteta matkan mahdollisesti peruuntuessa. (Lähetän vielä muistutuksen joulukuun lopulla.) Tilinumero FI92 1040 3500 4389 69/Eila Yrjölä.

Loppumaksu 165 euroa erääntyy 15.2.2020.

Varaukset s-postilla eilayrjola@gmail.com.

 

 

1.8. EY

Savonlinnassa 15.7.2020 Kuningas Roger

Puolalainen säveltäjä Karol Szymanowski aloitti ideoiden keräämi-sen hänen toisesta ja viimeisestä oopperastaan Król Rogerista (kuningas Roger) vuonna 1918. Hänet inspiroi osittain Euripidesin ” Bacche” , jossa kuningas Pentheus yrittää tukahduttaa Bacchuksen hedonistisen palvonnan, mutta lopulta alistuu hänen kiusaukseensa ja tuhoutuu verisessä vimmassa. Szymanowskin serkku, runoilija Jarosław Iwaszkiewicz toimitti alkuperäisen libreton; mutta hän muutti kolmannen näytöksen. Hänen kuninkaastaan ​​Rogerista tulee sen sijaan Nietzschean-sankari, joka vastustaa hänen toiveitaan ja esiintyy ”tarpeeksi vahvana vapaudelle”. Mutta oopperan painopiste on Roger ’

”Mutta koska saisimme kuulla Suomessa Szymanowskin komean Król Rogerin eli Kuningas Roger -oopperan”, kysyi Helsingin Sanomat toukokuussa 2019. Nyt!

Vaikuttava 1920-luvun teos kokee maailmalla uutta tulemistaan. Bostonin, Lontoon, Tukholman ja muutaman muun oopperakaupungin ohella harvinaisen vangitseva teos nähdään nyt ensi kertaa suomalaisella oopperanäyttämöllä.

1100-luvun monikulttuuriseen Sisiliaan sijoittuva mysteerinäytelmä voitelee hurmioituneen runollisella musiikillaan. Samaan aikaan se on miltei henkinen kokemus – tarina kuninkaasta, tämän vaimosta ja nuoresta paimenesta, joka avaa konservatiivisen hovin silmien eteen viettelysten ja sensuaalisuuden näyt. Pohjimmiltaan läsnä on ikiaikainen kysymys ruumiin ja sielun, järjen ja viettien välisestä ristiriidasta.

Krystian Ladalle ooppera on elinvoimainen yhteisöllisyyden rakennusaine. Nuoren polven ohjaaja, dramaturgi ja luova johtaja sai ensimmäisen Mortier Next Generation -palkinnon 2019 poikkeuksellisesta lahjakkuudestaan uuden oopperan ja musiikkiteatterin saralla.

Portfolio Carousel

Ohjaus Krystian Lada, musiikinjohto Ville Matvejeff

Rooleissa mm. Fredrik Zetterström, Helena Juntunen, Sam Furness, Karol Kozłowski

Pyydän vielä vahvistamaan varauksen 10.1.2020 ennakkomaksulla 30 euroa, jota ei palauteta matkan mahdollisesti peruuntuessa. (Lähetän vielä muistutuksen joulukuun lopulla.) Tilinumero FI92 1040 3500 4389 69/Eila Yrjölä.

Loppumaksu 165 euroa erääntyy 15.2.2020.

Ensi kesää odotellen!

 

Hyvää kesäkuuta!    2.6. EY

 Joensuun Musiikkijuhlat   https://www.joensuunmusiikkijuhlat.fi/
OLLI MUSTONEN & BEETHOVEN käynnistää tämän vuoden festivaalin 5.7. korvaamalla ohjelmassa olleen Erik T. Tawaststjernan. 
Pianotaiteilija, kapellimestari ja säveltäjä Olli Mustosella on meneillään soolokonserttien sarja, jossa hän esittää Beethovenin kaikki pianosonaatit. Joensuussa kuultavan ohjelman huipentaa ”Waldstein”-sonaatti.
Jäsentarjous heinäkuun konserttisarjan passista 65 euroa säilyy ennallaan.
 
Pohjolan Matkan bussi Heinävedelle
Liitteenä esite Pohjolan Matkan järjestämästä bussimatkasta Heinäveden musiikkipäiville. Moni on pahoitellut, ettei pääse konsertteihin ilman omaa autoa ja bussikuljetusten puuttumista. 
Matka on kaikille avoin, joten kannattaa ilmoittautua mukaan ajoissa. Esitteessä on puhelinnumero, johon voitte ilmoittautua.
 
Venäläinen ilta
Venäläisen iltamme klo 20.30 buffet on jo loppuunvarattu! Klo 16 kattaukseen on toistaiseksi vielä hyvin tilaa, myös konserttilippuja on myyty reilusti yli puolet.
Valotan jo teille hyvät jäsenemme illan ohjelman:
Shostakovovichin valssi 2
Jeletskin aaria oopp Patarouva
Lisan aaria oopp Patarouva
Niin nuori olin kerran (Kak molody my byli)
Unohtumaton ilta
Laulu Dnjeprille
Kalitka
Mustat silmät
Kurjet
Älä kiiruhda
Moskovan valot
Katjusha Kalinka Potpuri?VäliaikaTsaikovskin Romanssi
Lenskin aaria Kuda kuda oopp Jevgeni Onegin
Tiet
Yksi ainoa ikkuna
Mandshurian kummut
Ystävän laulu
Kuljen yksin autiolla tiellä
Stenka Rasin
Rakastan elämää
Ajomies
Oi niitä aikoja

VALAMO JA HEINÄVEDEN MUSIIKKIJUHLAT 26.6.2019

Matka Valamoon ja musiikkipäivien avajaiskonserttiin

Tervetuloa kulttuurimatkalle Heinävedelle.

Heinäveden musiikkipäivät soi puhtaan luonnon puolesta. Puhtaan luonnon ja veden teemat kulkevat läpi musiikkipäivien ohjelman, jossa kohtaavat itäinen ja läntinen traditio.

Juhlat avaa festivaalin residenssiorkesteri Helsinki Sinfoniettan Smetanan Moldaun sävelin. Konsertissa soi myös Toivo Kuulan harvoin kuultu teos Merenkylpijäneidot op. 12 Eino Leinon Helkavirsien tekstiin sopraano Helena Juntusen tulkitsemana. Juntunen laulaa orkesterin kanssa myös Leevi Madetojan lauluja. Konsertin päättää Rimski-Korsakovin Sheheradzade.

Ennen konserttia käymme tutustumassa menomatkalla Valamon luostariveljien viinehtimöön ja nautimme luostarissa Valamon teepöydän suolaisia ja makeita herkkuja.

Matkaohjelma:

Lähtö Joensuu Kirkkokatu matkailupysäkki klo 14.15. Matkamme suuntautuu ensin Valamon luostariin,

jossa käymme luostarin veljien ylläpitämässä viinehtimössä ja tutustumme viinin valmistukseen.

Saamme myös maistiaiset luostarin omista tuotteista viinituvassa. Kierroksen jälkeen siirrymme luostarin

trapezan Valamolaiseen teepöytään, jossa on tarjolla perinteitä kunnioittaen kehitetty nykyversio venäläi-

sestä teepöydästä, teetä ja vadelmahilloa, suolakurkkuja smetanan ja hunajan kera, lohipiirakkaa, vala-

molaisia hunajakakkuja, pikkuleipiä, makeisia ja hedelmiä. Teehetken jälkeen ennen Heinävedelle siirty-

mistä, hetki omaa aikaa ostoksille tai omatoimiseen tutustumiseen luostarin alueella.

Klo 18.00 jatkamme matkaa Valamosta kohti Heinäveden kirkkoa, jossa avajaiskonsertti alkaa klo 19.00.

Konsertin kesto noin 2 tuntia sisältää väliajan.

Avajaiskonsertin ohjelma:

Helsinki Sinfonietta, Erkki Lasonpalo, kapellimestari, Helena Juntunen, sopraano

Bedrich Smetana Moldau

Leevi Madetoja Lauluja

Toivo Kuula Merenkylpijäneidot op.12

” Mikä on hanhien havina

Vienan virran kainalossa?

….

illan ruskossa tulevat, aamun koitossa katoovat.”

Eino Leino Helkavirsiä I – II

Nikolai Rimski-Korsakov Sheherazade op. 35

Matkan hinta   83 € / henkilö

Hintaan sisältyy

  • Pohjolan Matkan bussin ja kuljettajan palvelut koko matkan ajan
  • konserttilippu 26.6. avajaiskonserttiin Heinäveden kirkossa
  • Valamon luostarissa opastettu tutustuminen Viinehtimöön, jossa maistiaiset
  • Valamon teepöytä
  • matkanjohtajan palvelut